ARKANSAS
Arkansas (lausutaan "arkansaa") on pari sataa mailia meistä etelämpänä. Maaliskuussa täällä on jo reilusti hyönteisiä ja pääskysiäkin, meillä ei vielä. Maaseutu on aika tasaista ja olisi varmaan kokonaan itäpuoliskossa kitukasvuista rämettä, jossei osaa olisi kuivatettu pelloiksi. En ehtinyt nähdä onko tässä puuvillapeltoja kuten Mississippin osavaltiossa. Austustakaan ei ole kovin paljon, ei yhtään suurkaupunkia. Moottoritien varrella ei näy niin paljon hajonneita hökkeleitä ja mobile home asuntoja kuin muualla tällä alueella. Tie vie parissa tunnissa Memphiksestä Little Rockiin ja siitä edelleen länteen Oklahomaan ja Teksasiin.
Little Rock on alle 150 000 asukkaan vilkas pääkaupunki. Taitaa olla ainoa kunnon lentokenttä alueella, sillä itäiseen osaan pääsee Memphiksen kautta. Yövymme motellissa jonka viereiset ostoskeskukset ja ravintolat eivät eroa muusta maasta, ketjuja suurin osa. Ihan moottoritien reunalla on jumalattoman suuri helluntalaisten kirkko. Baptisteja on joka puolella.
Aamulla ajamme museolle. Kävelen rannalle ja katson joen virtaamista Clintonin kirjasto-museon ohi. On kolea aamu, mutta ihan siedettävä maaliskuuksi, ja kunnon sade tuli vasta illalla. Amerikantylli, killdeer nimeltään meillä, tepastelee nurmikolla ja pitää jatkuvaa varoitushuutoaan. Ilmassa on pieniä sisämaan lokkeja ja lammikossa joka kai liittyy jokeen kalastelee kuningaskalastaja. Olin nähnyt maantien varrella kymmeniä kotkia, kolmea lajia, tolppien päässä ja puissa. Museo avasi ovensa.
Clintonin kirjastossa huomaa, että mies on kaupungin uusi tulolähde. Koko keskikaupungin alue on siivottu ja uusittu turisteille. Museossa pistetään ensin kävelemään metallinpaljastimen läpi. Vaikea kuitenkaan kuvitella että kiihko-oikeistolainen saisi ilkivallasta saman tyydytyksen kuin aborttiklinikkaan kohdatusta väkivallasta. Saimme kaikki presidentillisen tarran rintaamme.
Presidenttikauden papereita on lukittuna kansioissaan ja koteloissaan pylväsmäisiin hyllyihin museotavaran keskellä. Tutkijat saavat lukea niitä vain mikrofilmillä yleensä, vaikka paperikin olisi joskus tutkimisen arvoinen. Lasikaapissa on lahjaksi saatuja saksofoneja ja omia.
Museossa on audiovisuaalinen esitys jokaiselta Clintonin kahdeksalta presidenttivuodelta. Kausien aikana ei kovin paljon tapahtunut, vaikka Bosniat ja Kosovot muualla vaativat jonkun verran toimia. Maa eli melko tyytyväistä kautta. Republikaaninen kongressi piti huolta ettei isoja hankkeita alotettu, ja budjetti saatiin yhteisvoimin kuriin. Sen jälkeen puolueet eivät olekaan paljon puheissa olleet. Nyt tosin vasemmistokin haluaa näyttää isänmaalliselta.
Ken Starr vainosi presidenttiä melkein koko kauden ja Clinton joutui oikeuskuulusteluun. Esillä olevasta paperista selviää, etteivät kansanedustajat halunneet Clintonia erottaa, koska omakin presidentti voisi liian helposti joutua eroamaan, ei tahdottu ennakkotapausta. Kuulustelu itse sai kelvata rangaistukseksi.
Ilmankos Bushin kaudella suurin osa valkoisen talon toimista pidetään salassa, vain päätökset tulevat julkisuuteen.
Museoon ei ole mahtunut kauppa, gift shop, vaan se on parin korttelin päässä. Sieltä saa bseball hattuja, teepaitoja tai vihreän kyltin jossa lukee Clinton avenue. Ostin kovakantisen blues kirjan vain, muut pikkutavaraa.
Toisessa museossa on musiikkinäyttely. Emme ehtineet joen rannalla olevaan Helenaan, jossa pidetään kesällä blues festivaali. Mutta näyttelystä selvisi että Lucinda Williams, Little Willie John, Rosetta Tharpe, Al Green, Johnny Cash, Albert King, Robert Lockwood, Big Bill Broonzy, Levon Helm, Louis Jordan, Junior Walker, Son Seals ja Glen Campbell olivat kaikki joko syntyneet tai kavaneet täällä. Asian voi käsittää niin, että Arkansas oli musiikin ympäröimänä monilta puolilta, ja jazz, blues ja kantri ovat kaikki vaikuttaneet täällä, ja orjien perinnekin ulottui tänne. Mutta pois oli päästävä että sai kuuluisuutta. Sun Studio Memphiksessä ei ollut kaukana.
Arkansasin historia alkoi kun Jefferson osti puolet manteretta Napoleonilta. Eteläiseen osaan ostetusta maasta tuli siirtolaisten mukana myös orjuus. Missourissa yläpuolella ei ollut orjuutta, mutta Kansas halusi sen ja oli osana sisällissodan alkuun.
No comments:
Post a Comment