Monday, April 09, 2007

Tuulikin testamentit

Tuuliikki asui yksin kolmatta vuotta asunnossaan. Martti oli kuollut sydänvaivoihin, jotka hän oli tupakoimalla saanut aikaiseksi. Tuulikki taas tupakoi edelleen. Lapsia asunnossa oli viimeksi ollut tytöt, joille yksi makuuhuone oli vuosikausia ollut ahdas. Tuulikin edellisestä avioliitosta saama poika, Pekka, oli asunut täällä kun Maija syntyi, mutta muutti pois kun Tuija syntyi. Hänen isällä oli enemmän tilaa, ja hän oli jo 15-vuotias. Kesät Pekka viihtyi mökillä perheen kanssa mopoaan rassaten.

Nyt olivat molemmat tytöt naimisissa, Tuija 19 vuotiaana. Tuijalla oli nyt vuoden vanha vauva, Maijalla kaksi lasta. Pekka, vanhapoika, asui yksiössään ja rassasi viikonloput autoaan.

Martin kuoltua Tuulikki oli käynyt jonkin verran vaikeaksi. Hänellä oli kaihi, ja kun Martti oli apuna, he olivat yhdessä pärjänneet. Nyt Tuulikki pääsi korkeintaan kioskille asti omin avuin tupakkaa ostamaan. Mutta kioski lopettaa viikon päästä. Markettiin asti hän ei uskaltautunut, liikennevalotkin oli vaikeita nähdä. Kotiavustajat toivat ruuan ja siivosivat. Kun lapset kävivät, Tuulikki puhui kovasti, vanhoja asioita. Vuoden pari puhuttiin Martista, mökin myynnistä ja Martin perinnöstä. Lopulta perintö saatiin sovituksi, Maija perheineen osti mökin osuudet muilta. Sitten Tuulikki rupesi joka kerta puhumaan omasta testamentistaan.

Tuulikki: Mää olen sen testamentin ny saanu valmiiks, tuamari keksi, että saatte kaikki 33% omaisuudesta ja 1% menee pois, en sano minne.

Pekka: Siis verojen jälkeenkö?

Tuulikki: Jaa, emmää semmosia tiedä. Mutta Martti halus sullekin saman osuuden. Lue itse.

Pekka: Jotain sellaista näyttää olevan.

Maija: Kyllä se sopii. Tuija?

Tuija: Joo. Kuule, mun täytyy nyt mennä, auto tulee. Mun on saatava noi kärryt hississä alas ko Viivi nukkuu.

Tuulikki: Muistakaa joku käydä ens viikol kans, tääl on niin hiljast kesäl.

Kahden viikon päästäkään lapsia ei saapunut. Tuulikki keksi jotain asiaa, ja sai Pekan liikeelle. He kävivät Osuuspankissa ja sitten ravintola Teinissä. Tuulikki sai vielä alaovella Pekan tulemaan kahville, vaikka tämä jo puhui kavereista ja illasta ja perävaunun hitsaamisesta tuttavaperheelle.

Tuulikki: Mitäs meinaat. Mää voisin laittaa vaikka testamentin uusiks. Laitan sulle 50% ja muille 25%.

Pekka: Älä ny. Kyl mä sit tulen taas, muutenki.

Tuulikki: Otat tän paperin nyt kuoressa vaan ja tulet joka lauantai, eiks niin? Olis sullakin varaa isompaan kotiin ko mää pian kuale. Mul on ihan simmone olo, et tual terveyskeskukses löytys jotta, ko sinne tartti mennä takas toisse kerta tarkastukse.

Pekka: Täähän olis väärin. Mitä mä muille sanon?

Tuulikki: Ei niiden tartte tietää. Tää mitätöi aikaisemmat testamentit.

Pekka: Emmää nyt oikeen tiärä. Mää tulen sit taas ko mä ehdin. Soittele jos on oikeen hätä ja tupakka loppu.

Pekka ei tullut kolmeen viikkoon. Tuulikki sai Maijan tulemaan vanhemman poikansa kanssa.

Maija: Ei me voitas äitä jäädä, ko Jannella on jääkiekkoa. Eiku siis salibandya.Voit antaa sille limsaa, mut mää juan kyl kahvit ilman pullaa.

Tuulikki: No joko te ny? Kato ny ko mä laitoin uuren testamentin. Mul on näit muutama lomake ja numerot laiteta vaa tyhjil paikoil. Sul tule 50%, muil 25%. Eik tee tartte isomma talo noitte poikkatte harrastuksil. Mää varmaa pian kuale, hyvä jos jouluu jaksaa.

Marja: Kauheeta! Eikä suns mittä vikka ol, ne keuhkot ova samat ollu vaik kuin kauan kuvas, lääkäri sanos.

Tuulikki: No mää jo allekirjotin sen, nyt see on ainoa viralline. Saat viärä tallelokeorsse, jos tuat joka viikko eres tupakat.

Maija: Saat itse pitää sen, jos revit ni meil on se viralline viäl voimas.

Lopulta tupakat loppuivat. Tuulikki soitti Tuijalle. Tämä tuli vauvansa kanssa pihaan ja soitti siitä kännykällä.

Tuija: Mul olis ne tupakat. Tuus ny hakee.

Hitaasti Tuulikki ajoi yhden kerroksen hissillä alas.

Tuulikki: Mitäs tää nyt o? Mikset ylös tule?

Tuija: Maija soitti ja kerto sun papereistas. Ootsä menossa höppänäks?

Tuulikki: Ottaisit nyt tämän uusimman testamentin. Siinä on sulle 50% jos tulet joka viikko kahvil Viivin kans. Eik ol kivaki päästä sen juappon miähen luata vähä ulos? Mää tuuletan joka kerta kaik huanet etukätte ja tupakoin parvekkel.

Tuija: Mää menen nyt.

Tuulikki seurasi kirjekuori kädessä Tuijaa roskalaatikolle asti. Viivi rupesi kovassa tärinässä kärryissä itkemään. Tuttipullo putosi maahan. Tuija nosti sen ja katsahti äitiään.Sitten hän ylitti kadun bussipysäkille.

* * *

Tuija ja Viivi tulivat bussipysäkiltä hoitokodin luo. Kulmassa Tuija osti kahdet purkkijäätelöt kioskista. Viivi tahtoi mehua pahvisessa pakkauksessa. He menivät rappusia toiseen kerrokseen, sillä hissi tuntui olevan juutunut kolmanteen.

Hoitaja vei heidät televisiohuoneeseen, jossa Tuulikki istui.

Tuija: Hei. Me tultiin. Tupakkaa ei saanut tuoda.

Tuulikki: No voi harmi, niin ne kans mul sanos.

Tuija: Mitäs katotte?

Tuulikki: Emmää muista, mut vanha see o ko määki ole sen pikkuflikkana nähny.

Pekka saapui portaista ja sanoi hei.

Tuulikki: Kato Seppokin tuli.

Pekka: Hmm...tulin, joo.

Tuija: Mää annan äiti sul ja Viivil jätskit. Syäette ne tääl sohval. Mee mennä tonne käytävä vähä.

Käytävässä Tuija sytytti tupakan.

Tuija: Kävik sää niit äidin papereit kattomas.

Pekka: Joo, ja hyvä oliki. Ja viäl parempi et on se ensmäne testamentti viäl olemas.

Tuija: Kuis nii?

Pekka: Näis on kaikis vedetty numerot yli ainaki kolme kertaa, ja loppusummist ei missään kappalees tul satta prosentti. Ja kuka helvetti mahtaa olla rouva Koistinen joka yhdes kappalees saa viis prosenttii?

Tuija: Taitaa olla se viiminen kotiavustaja.

Pekka: Tee saatte tulla kaik vaik auttamaa siivomaa ja hävittämää kaik roinaa siält kellarist. Samal mää näytän nää Maijalki. Mun pualest nää vois ihan nytki reppi, mut ainaki saa jäärä ihan meirän assiaks.

Tuija: Kyl varmaa.

Tuulikki jutteli kovasti Viivin kanssa, joka suostui vastaamaan vain yhden sanan vastauksia. Tuija tuli ja ilmoitti että bussi menee vartin päästä.

Tuulikki: Mut Seppo vois jäädä, meil on teetä koht ja pulla.

Pekka: No voin mä kattoo ton filmin loppuun. Mää olen sen alun joskus nähny.

Tuulikki ja Viivi menivät hissille.

Viivi: Äiti, miks tääl haisee pissalt?

Tuija: Puhus vähä hiljempää, tai mää kerron hissis.

No comments: