Friday, April 20, 2007

Nettielämää

Katsoin vanhoja papereitani, ja ei löytynyt kovin varhaista viestiä Internetin viestitauluilta. Olen kirjoittanut pakinoita, ja joskus tulostin viestejä nettihenkilöiden kanssa samasta aiheesta käydystä keskustelusta. Vanhin paperilappu on vuodelta 1996 jossa itse viestitän.

Jossain 92-96 välillä alkoi vilkkaampi keskustelu. Sitä ennen lähetettiin vitsejä ja linkkejä sähköpostitse tuttaville. Ne olivat vielä aitoja tuttuja jotka tunsi ennen nettiä.

Tuon jälkeen aloin keskustella Straight Dope viestitaululla englanniksi ja melko pian Amerikan Uutisten nettisivuilla, joista tuli aikanaan Etusivu. Keskustelin nimellä Tero, toinen etutnimi, jolla olen noin ’85 lähtien julkaissut painetussa lehdessä juttuja.

Olen keskustellut muutamassa paikassa myös siitä miten keskustelufoorumit ajautuvat kaikki sellaiseen tilaan, ettei paljon jaksa viestitellä. Tietää jo melkein kaikkien reaktiot, varsinkin jos uusia jäseniä ei tule.

Keskustelen edelleen noin kymmenellä foorumilla, erikoisfoorumi on kai vain Birdforum. Muissa vapaammat alueet. Aloitin jopa Suomi 24 keskustelut, saas nähdä viihdynkö. Aulabaarissa on se ongelma että on melkein mahdoton lähettää tukirahoja ylläpidollle muuta kuin kirjekuoressa seteleinä. Joten olen siellä vain harvoin. Muutama hyvä tuttu Njet foorumista siellä.

Vakiofoorumillani pari riitapukaria on vuosikaudet valitellut minulle parista asiasta joita en ole kovin halukas muuttamaan. Aloitin kerran ketjun ”vastaa jotain, muuten viestitaulu ei elä.” Olivat edelleen melko tuppisuita suomalaisia. Viestien määrä hyvin pieni, mutta ei jäseniäkään ole aktiivisia kuin 20.

Herra L, eläkeläismies, tuli taas valittamaan jotain. Tällä kertaa liiallista hymiöiden käyttöä. Olemme yleensä aika siistillä kielellä kinanneetkin siellä. Mutta tällä kertaa vastasin ”haista vittu, ukkeli.” Ei sillä kenellekään ole mitään merkitystä mitä me kaksi kinaamme. Mutta tuon sanottuani itselleni selvisi, että nettitaulujen aika alkaa olla ohi, ainakin minulle. On niillä edelleen jotakin hyötyä, esimerkiksi kiikarin tai kaukoputken ostoon lintufoorumilla. Tai havaintojen varmistamiseen. Mutta se yleinen rooli joka Etusivullakin oli, saada keskustella ja rupatella suomeksi, alkaa olla kadonutta. En olisi ”ukkelille” noin sanonut, jos foorumilla olis suurempi merkitys elämääni vielä.

Näistä blogeista taas en saa kovinkaan paljon irti. Irrallinen blogi jossain netissä ei avaa paljon keskustelua. Kommentitkin ovat vain spämmiä. Laitin vieraskirjan, jos vanhat tutut haluavat käydä tervehtimässä ta kutsumassa jonnekin. Vieraskirjan uudesta viestistä saan tieddon sähköpostiini.

VIERASKIRJA

No comments: