Thursday, October 12, 2023

Tiedevastaisuus



Peter Hotezin kirja kuvailee miten tiedevastaisuus on tullut ongelmalliseksi. Se voi jopa estää tutkimusten rahoituksen valtion puolesta. 

Biologia on edelleen maallikolle melkoinen mysteeri. Suhtautuminen siihen on poliittinen ja ruohonjuuritasolla toimiva aktivismi. Politiikasta ja Fox Newsin kampanjasta vastustaa tiedettä vapauden nimissä voi lukea muista kirjoista. Tässä kuitenkin rokotteiden vastustajat kuvataan melko tarkasti. Myös takavoimat joita ei heti huomaa selostetaan jonkin verran. Kuluttajat ovat järjestelmällisen koneiston levittämän väärän tiedon kuluttajia. Ei kannata perustaa mielipidettä pelkästään sosiaalisen median varaan. 

Kuka hyötyy rokotusten vastustamisesta? Hotez mainitsee ainakin Putinin palkkaamat trollit sosiaalisessa mediassa. He levittävät väärää tietoa melkein kaikesta. Disinformaatio täällä ja muualla sekä vaikka pandemian sekasorto olivat Putinin tavoitteita. Paikalliset ryhmät sitten nappaavat väärän tiedon levitettäväksi faktoina. Myös tiedemiehiä, joilla oli tärkeä titteli, palkattiin keksimään väärää tietoa. Kirjassa mainitaan Jeffrey Singer, joka tahtoo kansanomaistaa kaiken tieteen. Enää ei saa olla tiedemiehet "gatekeeper" roolissa, vaan Internetin avulla henkilö voisi itse koota tiedot ja toimia sen mukaan. Vaikka joku aine oli todettu tehottomaksi koronaan, jos siitä ei tietyssä annoksessa ole lääketieteellistä haittaa, henkilö saisi kokeilla mitä vaan ainetta itseensä.

Internetissä liikkuu myös liikkuu laaja ryhmä humpuukilääkkeiden ja ”vitamiinien” kaupustelijoita. Hydroxychloroquine ja pari muuta olivat suosiossa koronan aikaan. Kriteerit joilla lääkkeet ja rokotteet testataan ja kehitetään eivät ole helposti luettavisssa maallikon kokemuksella ja koulutiedoilla. Helposti  tartutaan kaikkein yksinkertaisempaan selostukseen. Rokotteiden riskejä on helppo paisutella. Koronan kohdalla ei tiedetty, että mainitut riskit ja terveysongelmat koronrokotteissa olivat sitten samoja, mutta vaarallisempia, jos sai itse koronan. Immuunisysteemin toimintaa ei yleisesti ymmärrettä. Ymmärretään vain se, että kun saa rokotteen, tarvitsee odottaa jonkun aikaa että immuunisysteemi on valmis torjumaan viruksen. Mutta onneksi edes se on selvillä. Rokotteen saaneet alkavat epäillä oliko rokotteesta mitään hyötyä, jos sai koronan siitä huolimatta. Tilastot, jotka tukevat rokotteita ovat taulukoita, eikä niitä voi tiivistää johonkin Twitterin tyyliseen sanomaan.

Kirjassa luetellaan polittiset ryhmät jotka terveydenhoidon alueella toimivat. Myös kappale ilmastonmuutoksesta ja sen tiedon vastustajista on mukana. Kaikki tammikuun kuudennen kapinaryhmät, Proud Boys ja sen tapaiset, ovat mukana lähettämässä uhkakirjeita Peter Hotezille. Hän astui kuvaan pandemian aikana ja oli jopa televisiossa paljon useammin kuin Anthony Fauci. Rokotteiden vastustajat olivat valmiina jo vuodesta 2015 Teksasissa ja Kaliforniassa. Kun sitten Donald Trump äänestettiin presidentiksi, tieteen vastustaminen oli täydessä vauhdissa. Kaikki valtion hankkeet pandemian aikana piti muokkailla vapauden riistoksi. Public health eli kansantervys toimii täällä osavaltioiden tasolla. Valtion suositukset käsiteltiin siellä, ja joka osavaltiossa on lääkealan ihminen johtamassa tuota. Kansanterveys toimii massojen tasolla ja määrää karanteenit ja kokeet kulkutautien kohdalla. Nyt se nähtiin pelkästään yksilön vihollisena ja mistään aisiasta ei tingitty jos yksilölle oli pienkin riski. Ennen pandemiaa oli vääriä tietoja rokotteista ja lasten autismista, mutta nyt sitten piti keksiä muita haittoja. Olihan rokotettavat lähinnä aikuisia.

Paikallisella tasolla koulujen vanhempainneuvostot puuttuivat ensin maskien käyttöön, koska rokotteet eivät olleet ensin tarjolla lapsille. Sama ryhmä toimii edelleen ja toimii nyt kuvernööri DeSantisin tavoin rajoittamalla kaiken sukupuoleen ja vähemmistöryhmiin liittyvän koulun kirjoissa ja opetuksessa.

Hotez selostaa tarkalleen, mitä pandemian aikana tapahtui muutamasssa kappaleesa. Kirjan loppuosassa hän tarjoaa edelleen kommunikointia ratkaisuksi. Hän itse, vaikka on lähinnä tutkija Teksasin suuressa sairaalasyteemissä, on lähtenyt tieteen puolustajaksi mediaan. Hotez ehdottaa kamppanjaa, jossa merkkihenkilöt palkataan kommunikoimaan mediaan. Heidän pitäisi olla järjestöjen tukemia, niin että epäluuloiset hetken suostuisivat kuuntelemaan sanomaa. Jos valtio palkkaa heidät, heitä ei kyllä uskota.





No comments: