Thursday, June 08, 2023

Prog Finlandia

 

Tutulla oli Prog Finlandia (M Pajunen) antaa ja olen nyt selannut ne bändit joista tiesin jotain. Herra Pajuniemi voidaan luokitella Suomen rock yleisön tyypilliseksi edustajaksi. Progebändit olivat hienoja soittajia ja niihin puoliin kiinitetään huomiota. Myös mainitaan kuka on mitkä sanat tehnyt. Mutta siihen se sitten jääkin. Ei selosteta sen paremmin Pressan kuin Wigwamin sanoja. Jukan sanoja olisikin vaikea/turha selostaa, sillä ne ovat suppean aihepiirin sisällä. Pembroken laulua 2000-luvun levyillä sitten vain kritisoidaan "dylanimaiskeksi" kun hänen äänivarat olivat jo huippunsa ohittaneet. Niinpä voi yleisesti sanoa, että kaikki Jimin nokkeluudet on jo unohdettu, ja vain renkutukset kuten Reggae OK jäävät muistiin.

Juice Leskistä kirjassa ei käsitelty. Mielestäni muutama Juicen kokoonpano oli lähellä proge-soittajia. Keskitysleirin ruokavalio esimerkiksi.  Jos Juicea olisi käsitelty, olisi päässyt selville miten sanoja voidaan progeen sijoittaa ja analysoida. Juicen sanat ovat yleensä selviä tarinoita, Pembroken teokset paljon hajanaisempia tekeleitä. Kirjassa jopa Hector jäi vain lyhyeeseen mainjntaan.

Pajuniemi saa kiitosta kuitenkin Nuclear Nightclubin lyhyestä selostuksesta. Ei se sen huonompi ole kuin muut tiivisteet kirjassa. Sanoihin ei siis puututtu. Tuon levyn kohdalla sanojen ei tarvinnut olla pääpaino. Siltä kannalta se oli kevyempi kuin Wigwamin pääteokset ennen tätä.


No comments: